Skulpturbiennalen flytter til Als

Augustenborg Slot
Augustenborg Slot.

Dansk Billedhuggersamfund (DBS) flytter her i 2014 sin skulpturbiennale fra København til Augustenborg Slotspark og slot, nabo til kunstcenteret Augustiana på Als i Sønderjylland. I perioden 15. juni til 22. september afholdes udstillingen “SkulpturFokus – 100 skulpturer i 100 dage”, hvor DBS medlemmer udstiller i slotsparken og på Augustenborg Slot sammen med udvalgte tyske billedhuggere.
Det dansk-tyske samarbejde kommer også til at foregå syd for grænsen, hvor en række af DBS’ kunstnere udstiller på den storstilede NordArt 2014 i Carlshütte i Büdelsdorf ved Rendsburg.
“Vi har meget svært ved at få armene ned. Ingen af os kan huske, at der nogen sinde i foreningens historie er faldet sådanne appelsiner  i vores turban,” siger DBS’ formand Søren Schaarup.

Augustiana.

Traditionen tro plejer DBS jo at afholde skulpturbiennale i Kongens Have på lige årstal og skulle derfor gennemføre næste udstilling dér i 2014. Hvorfor flytte til Sønderjylland?
“Fordi der blæser nye vinde i Styrelsen for Slotte- og Kulturejendomme,” fortæller Søren Schaarup. “I dag skal vi lægge ca. 100.000 kr. i entré for at udstille i Kongens Have. Oven i dette kommer øvrige omkostninger til opsætning mm. Alt sammen noget, der kræver midler i en størrelsesorden, som er utroligt svære at skaffe i København. Bestyrelsen besluttede derfor at søge nye veje.
“Sidste år fik jeg god kontakt til Augustiana på Als, der drives af Kim Nørballe i samarbejde med Sønderborg Kommune og Sønderborg Kunstfond. Stedet er fantastisk. Tilmed finder Sønderborg Kommune ideen med SkulpturFokus så god, at de har bevilget 300.000 kr. til projektet. Efterfølgende har Kulturregion Sønderjylland-Schleswig bevilliget 150.000 kr og Kunstwerk Carlshütte 74.000 kr, så vi nu råder over 524.000 kr.”

NordArt i Carlshütte.

NordArt i Carlshütte.

NordArt og Carlshütte
Kim Nørballe har formidlet kontakten til Kunstwerk Carlshütte via sit samarbejde med Carlshüttes direktør Wolfgang Gramm. På et møde i efteråret på Augustiana udvidede parterne samarbejdet til også at udstille udvalgte værker af Dansk Billedhuggersamfunds medlemmer på NordArt i Carlshütte.
Søren Schaarup besøgte Carlshütte sidste sommer:
“Jeg har aldrig oplevet noget lignende,” fortæller han. “Kvalitetsniveauet er tårnhøjt på de årlige NordArt-udstillinger, interessen ligeså. Alene til ferniseringen kommer over 4.000 besøgende fra hele verden.”

NordArt finder sted i det tidligere jernstøberi Carlshütte i Büdelsdorf. Grundlagt 1827 og afviklet i 1997 var det den første industrivirksomhed i hertugdømmerne Slesvig og Holsten. I dag er Carlshütte ikke alene et imponerende industrielt monument. Hallens enorme format, den restaurerede remise og den historiske skulpturpark skaber en ganske usædvanlig atmosfære til kulturelle arrangementer af enhver art.

  • Se listen over hvilke af DBS’ kunstnere, der medvirker ved begge udstillinger HER.

LINK:
NordArt Carlshütte