Skulpturelt totalteater

Søren Schaarups velkomsttale ved ferniseringen af Skulpturfokus Augustiana 2014 den 15. juni:

Fra Kongens Have til Hertugens park, lød det i pressemeddelelsen til Skulpturfokus Augustiana 2014 – en kort og præcis beskrivelse af det radikale sceneskift, der er forudsætningen for denne, Danmarks største skulpturudstilling.
Da jeg for lidt over to år siden blev formand for Dansk Billedhuggersamfund, så jeg det som en af mine første opgaver at skabe en stemning i foreningen for, at vi efter gennem mere end 40 år med over 20 store skulpturbiennaler i Kongens Have måtte prøve noget nyt.
Udstillingerne i hjertet af København har altid haft et meget stort publikum. Hundredetusindvis af besøgende blev i de tre måneder lange udstillingsperioder uundgåeligt konfronteret med skulpturerne på deres færd gennem og ophold i parken.
Kongens Have har været udfordrende, givende og spændende, men en vis rutine havde måske også gennem årene sneget sig ind blandt de optrædende kunstnere.
Jeg øjnede en mulighed her på stedet i forbindelse med Augustiana Skulpturpark og tog kontakt til Kim Nørballe, der gødede jorden lokalt for at der kunne etableres en skulpturudstilling i denne historiske park – oven i købet i samarbejde med Kunstwerk Carlshütte.
Med helt fantastisk støtte fra Sønderborg Kommune, Kulturregion Sønderjylland-Schleswig, Kunstwerk – Carlshütte, Augustinusfonden og Toyotafonden, er det lykkedes at få scenografien på plads til denne skulpturelle forestilling, der løber over 100 dage.

Søren Schaarup byder velkommenAugustenborg Slotspark har ofte ageret kulisse for store internationale rockkoncerter med kendte musikere, og det er derfor fornemt, at kunstnere fra Dansk Billedhuggersamfund, samt vore 10 tyske gæsteudstillere, får denne enestående mulighed for at opføre et skulpturelt totalteater netop i disse rammer.
Slottet, parken og fjorden danner overdådige sætstykker på scenen for den skulpturelle forestilling, som vi her præsenterer, og som er åben og tilgængelig for alle sommeren over.
En smukkere open air scene end denne kunne vi ikke forestille os, og vi disponerer endda over hele fire scener: Uderummet ved Augustiana med de tyske gæster, Æblehaven med de mindre skulpturer, Slotsparken med de store skulpturer og endelig intimscenerne i slottes rum med de små skulpturer.
Alle steder står de skulpturelle aktører klar til – med hver deres rolle, særegenhed og personlige udtryk – at give de besøgende en unik skulpturel og kunstnerisk oplevelse.
En oplevelse, hvor vi i modsætning til rockkoncerterne ikke har tonerne, sangene og musikken i fokus, men det skulpturelle sprog, stofligheden i materialerne og stilheden.
Her er rum for en pause i hverdagen og for at opleve skulpturerne som materialiseret meditation.

Lyssætningen er naturens egen. Den vil på forunderlig vis belyse værkerne, så de hele tiden fremstår med nye udtryk afhængig af vejrliget og døgnets rytme.
Jeg byder på vegne af Dansk Billedhuggersamfund jer alle velkommen og takker vore samarbejdspartnere og sponsorer for denne unikke mulighed for at vore værker kan optræde her i Augustenborg Slotspark.

Scenen er sat og forestillingen kan begynde!

  • Klik banneret herunder og se kataloget: