Rundvisning på Kongernes Lapidarium

Af Søren Schaarup.
Denne regnfulde og kolde søndag blev portene slået op for os til Kongernes Lapidaruim i Christian d. 4.s imponerende tidligere bastion og bryghus ved Frederiksholms Kanal. Bag den imposante bygnings metertykke mure og under de fantastiske hvælvinger åbenbarer sig et sandt skatkammer, fyldt med mesterlige skulpturelle værker med tilknytning til de danske slotte.
Vores vidende og entusiastiske guide førte os ud på en historisk lystvandring gennem de spetakulære rum, hvor vi bl.a. kunne se originalerne af sandstens-skulpturerne af norske og færøske almuefolk fra Nordmandsdalen i Fredensborg Slotspark. 70 unikke vidensbyrd om en svunden tid.
Det kan bestemt anbefales også at se de nyhuggede kopier i den smukke barokhave på en solrig forårsdag.
I en anden af salene dominerede et udvalg af hofbilledhugger Wiedewelts allegoriske skulpturer og relieffer i et forunderligt mix af barok og klassicisme, der kom til deres ret i de enkle og rustikke rum med den dramatiske lyssætning.
Inden vi begav os op på loftet, hvor der var en lang række tematisk opsatte skulpturer, relieffer og ornamenter, kunne vi betragte juvelen i samlingen, Sallys rytterstatue af Frederik d.5 fra 1771, som jo står på Amalienborg Slotsplads.
Den imponerende gipsafstøbning af rytterstatuen fylder hvælvingen ud, så der kun er 4 cm til loftet, og det var vældig interessant at kunne iagttage den verdensberømte statue helt tæt på og se detaljer, som jo ikke kan ses på den højt hævede original på slotspladsen.
Som billedhugger er det altid forunderligt at tænke på Sallys genialitet, ikke kun kunstnerisk, men også forretningsmæssigt. Tænk, at skrive kontrakt på at lave et værk uden tidsbegrænsning, hvor man selv og hele familien bliver underholdt, til det er færdigt. Sally brugte 10 år på skitsemodellen, og der gik 18 år fra han begyndte, til rytterstatuen var på plads. Imponerende!
Vi fik et herligt historisk vingesus på en time og fløj straks videre til generalforsamlingen på Gl. Dok, hvis forløb er beskrevet i det tilsendte referat og her på hjemmesiden.
Traditionen tro sluttede vi generalforsamlingen af med hyggeligt kollegialt samvær over en kinesisk buffet under den samme type trækonstruktioner, som vi så på loftet i Bryghuset. Søndagens historiske ring var sluttet, og alle kunne drage ud i regnen, en god kunstnerisk og social oplevelse rigere.
På gensyn til gode udstillingsoplevelser sammen i 2016.