Skulpturel lystvandring

Søren Schaarups velkomsttale ved ferniseringen af Skulpturbiennale Hollufgård 2016 den 5. august:

Søren Nymphe webside 2651Velkommen til Dansk Billedhugger-samfunds skulpturbiennale her i Hollufgårds skønne park.
Dansk Billedhuggersamfund er stiftet i 1905 af nogle af datidens markante billedhuggere bl.a. Anne Marie Carl Nielsen og Johannes Bjerg. Og store udendørsudstillinger af medlemmernes værker har gennem historien udgjort et solidt fundament for foreningens virke.
De legendariske skulpturbiennaler i Kongens Have med op til 75 deltagende kunstnere har således været en tradition gennem mere end 40 år. I 2014 besluttede vi at gøre op med denne tradition og indlede en skulpturel odysse Danmark rundt for hermed at nå et publikum udenfor København.
Udstillingen SkulpturFokus 2014 i Augustenborg Slot og Slotspark blev første stop på denne rejse. 55 danske og tyske billedhuggere udstillede 150 skulpturer med Augustenborg Fjord som en spektakulær kulisse for de mange værker. En stor succes med mange besøgende.

Gæsteatelier Hollufgård har jo gennem mange år fungeret som et fantastisk kunstcenter her i de skønne omgivelser i udkanten af Odense og skabt rum for såvel personlige kunstneriske processer som spændende udstillinger i parken og skoven. Det er den aktuelle udstilling i skoven “Tilsynekomster” jo et fint vidnesbyrd om.
Desværre har der ikke tidligere været etableret et formelt samarbejde mellem Dansk Billedhuggersamfund og Gæsteatelier Hollufgård. Og som ny formand for Dansk Billedhuggersamfund fra 2012 var det derfor et stort ønske for mig at få etableret et sådant samarbejde.
Jeg er derfor vældig glad for at kunne stå her i dag og konstatere, at det på tre måneder er lykkedes at skabe en udstilling med 33 billedhuggere og 62 af deres værker i denne fortryllende park. Med et gigantisk papirklip af H. C. Andersen transformeret til buksbomhæk, en mystisk gammel vinkælder af form som en sneglehøj, vandløb og bøgehække formet som grundstødte cumulusskyer er rammen sat for den eventyrlige skulpturelle lystvandring, som vi alle om lidt vil begive os ud på.

Efter Augustenborg var vi sikre på, at vi ikke fandt et smukkere udstillingssted for vore skulpturer. Det synes jeg i høj grad er lykkedes her i Hollufgård Park, der med sine markante hække i både kubistiske og organiske former formår at skabe intime rum for de enkelte værker, så de besøgende får mulighed for såvel fordybelse som kunstneriske overraskelser. En eventyrlig symbiose mellem naturen og kunsten er skabt. Og det er ganske vist.

Jeg vil slutte med at takke Gæsteatelier Hollufgård, dets bestyrelse, formand Erling Tingkær og den daglige leder Charlotte Bonde for at vi har fået mulighed for at etablere udstillingen “Skulpturbiennale Hollufgård 2016”, som vi håber vil være med til at synliggøre stedet og dets mange kvaliteter og muligheder.
Såvel jeg som den øvrige bestyrelse ser frem til, at denne udstilling vil skabe grobund for et både frugtbart og kreativt samarbejde i årene der kommer.