Forfriskende skulpturelt kurbad

Fra venstre Trine Guld, Stinne Teglhus og Iben From.

Som en gestus og hyldest til stedet, og i særdeleshed til direktør Iben From, havde alle kunstnerne lavet en eksperimenterende skulpturel hilsen over deres værker. Stinne Teglhus og Søren Schaarup bidrog med et digt, som Stinne læste op. Da hun nåede til “kunne ikke holde sig”, gav det sig til at øs regne… – Til venstre ses Trine Guld, til højre Iben From.

Lille Cumulus gik morgentur
på den blanke himmel
tegnede skygge på kubens mur
så på noders vrimmel

Spejlede sig i mælkssø
midt i Ibens have
nær ved klinger lå i kø
alle var de rustne save

Kunne ikke holde sig
Så en Nisse-Pisse
Bag ham Aurora var på vej
lyste rødt mod dråbens isse

Skyndte sig mod søen hen
forbi de brune våben
Mødte her tolv kildemænd
til sin store måben

Nu var Cumulus blevet træt
var jo blot en lille sky
Fløj derfor mod liljer ganske tæt
på stilk de stod så bly

Ferniseringen 20. august 2016 – Kunstnerne ”linet up” ved siden af direktør Iben From er fra venstre Jørgen og Edel Willerup, Trine Brix, Stinne Teglhus, Søren Schaarup, Jørn Hansen, Gudrun Steen-Andersen , Jens Chr Jensen, Ida Guldhammer og Trine Guld.

Søren Schaarups tale ved ferniseringen af S.E.S Sculpture Experiment Silkeborg:

KunstCenteret Silkeborg Bad rummer i sin historie eventyret om den undseelige kilde i skoven, brun og lidt ildelugtende, der voksede sig til et smukt kurbad med prægtige og helsegivende bygninger. Her lutredes gennem mere end 100 år krop og sjæl for mangt en bedsteborger.
Da tiden løb fra kurbadene opstod kunstcenteret som fugl Føniks af asken. Nu var det borgernes kunstoplevelser, der skulle lutres. Alle, der kender Silkeborg Bad ved, at denne transformation i allerhøjeste grad er lykkedes.

Søren Schaarup holder åbningstale på Kunstcenter Silkeborg Bad

Søren Schaarup holder åbningstalen på Kunstcenter Silkeborg Bad.

Som formand for Dansk Billedhuggersamfund har det længe været mit og bestyrelsens ønske, at vore medlemmer kunne være med til at formidle kunstoplevelser netop her i Silkeborg – på et af landets smukkeste, mest charmerende og interessante udstillingsteder.
I 2014 fik vi kontakt til Iben From og fra det første møde var vi enige om, at vi ikke ville skabe en traditionel skulpturudstilling. For hvad var mere naturligt på et tidligere kurbad end at lægge op til en kunstnerisk kold afvaskning?
Udfordringen var klar. Vi ville tvinge os selv og vore kollegaer ud i en legende og eksperimen-terende tilgang til skulpturbegrebet. Udstillingen skulle præsentere værker, hvor den enkelte kunstner brød med sit vanlige formsprog og materialevalg.
Derfor er det en stor glæde, i dag at kunne se de udvalgte værker boble frem overalt i parken. Som skulpturelle kildevæld er de med til at understrege KunstCenteret Silkeborg Bads vitalitet og betydning som udstillingssted og kulturinstitution i et Danmark, hvor kulturens kilder for tiden langsomt udtørres.

Arnakkekilden og de andre kilder i områder har dog stadig masser af livgivende kraft i sig, og at de ligger i undergrunden netop her, symboliserer på bedste vis, den specielle energi og dynamik som man oplever på KunstCenteret Silkeborg Bad .
Det har vi kunstnere i høj grad nydt godt af. Vi har i samarbejdet med Iben From og hendes medarbejdere oplevet en fantastisk entusiasme, professionalisme og imødekommenhed, der har betydet, at det har været både spændende og givende gennem to år at arbejde frem mod denne udstilling.
Derfor vil jeg godt på vegne af Dansk Billedhuggersamfund rette en varm tak til dig Iben. Du har med din ildhu, din positive tilgang, omsorg og målrettethed formået at gøre dette udstillingsprojekt til en helt unik og personlig oplevelse for os deltagende kunstnere. En oplevelse vi alle vil huske og sætter stor pris på.
En stor tak også til jer, der har støttet og sponseret udstillingen – til de udvalgte kunstnere, der har taget udfordringen op og været med på legen – og til juryen, der kuraterede udstillingen.
Jeg vil også ønske Silkeborg Kommune tillykke fordi den er beriget med dette sted og forstår, hvilken gave det er for byen og dens besøgende. Jeg håber, at kommunen også fremover holder kilderne åbne, så kunsten stadig kan sprudle på stedet og flyde ad nye kreative vandveje .
Det ser frem til, at I alle her i dag, og de besøgende på KunstCenteret i den kommende tid, vil foretage en lystvandring i parken og få et forfriskende skulpturelt kurbad med lise for sjæl og legeme.

  • Se billeder af flere af de eksperimenterende værker HER.