DBS 100+

Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (født Brodersen) var gift med komponisten Carl Nielsen i et stormfyldt ægteskab.

Dansk Billedhuggersamfund (DBS) blev stiftet 6.maj 1905 og er som sådan en af de ældste foreninger for udøvende billedhuggere i verden. Stifterne var en række af datidens fremtrædende billedhuggere bl.a. Carl Mortensen, Einar Utzon Frank, Johannes Bjerg og Anne Marie Carl-Nielsen.

Dansk Billedhuggersamfund optager professionelt arbejdende billedhuggere og arbejder for medlemmernes synliggørelse og deltagelse i kulturlivet i ind- og udland. Her i 2017 har foreningen 80 medlemmer, der udtrykker sig i mange kunstneriske genrer: Naturalistisk, abstrakt, konkret , konceptuelt, eksperimenterende og installationspræget. Hovedparten vælger at udtrykke sig gennem materialer som sten, metal, gips, træ, ler, glas eller kunststof. Hovedsagen er at opnå den tekniske kunnen og indsigt, der stærkest formidler deres kunstneriske visioner.

Dansk Billedhuggersamfund samarbejder med organisationer og udstillingssteder i ind- og udland. Formålet er at forbedre medlemmernes muligheder for at dokumentere deres kunstneriske virke ikke mindst i det offentlige rum.
Arbejdet har udmøntet sig i talrige og omfattende udstillinger i lokalt, regionalt og landsdækkende regi. Legendariske er de store skulpturbiennaler i Kongens Have i København, hvor op til 75 kunstnere hver andet år gennem 40 år fyldte den historiske have med spektakulære skulpturer til glæde for både københavnere og turister.

I 2014 besluttede bestyrelsen, at skulpturbiennalerne fremover skulle afholdes nye steder i Danmark hvert andet år.
Første stop var Augustenborg Slot og Slotspark, hvor 55 billedhuggere udstillede 150 skulpturer i 100 dage med titlen ”Skulpturfokus Augustiana 2014” – et stærkt og omfattende kunstnerisk statement, der blev en stor succes med tusinder af besøgende fra ind- og udland.

Klik billedet og se kataloget.

I 2016 gennemførte vi ”Skulpturbiennale Hollufgård 2016” i parken ved herregården Hollufgård i Odense. 33 billedhuggere deltog med 62 værker. Mange gæster besøgte udstillingen i den smukke park, der udgjorde et unikt og intimt udstillingsrum.
Senere på året var 16 af vore medlemmer udvalgt til at realisere udstillingen SES, Skulpturelt Eksperimentarium i Silkeborg på Kunstcenteret Silkeborg Bad. En stedsspecifik udstilling i museumsparken, der fik megen opmærksomhed og tiltrak et stort publikum fra hele landet.

Den internationale skulpturbiennale ”Skulptur Ølgod” arrangeres sammen med ildsjæle fra Ølgod, ligesom Dronninglund Kunstcenter i nord har lagt rum til omfattende skulpturudstillinger i 2018 og 2020. Udstillingerne i Dronninglund udmærker sig med bogstaveligt at være fuldstændig grønne. Store dele af udstillingen foregår nemlig på en kunstrute gennem den omliggende skov.

Ud over de skiftende udstillinger viser Dansk Billedhuggersamfunds medlemmer værker i permanente udendørs ”Skulptur-showrooms”. På Sjælland i Albertslund og i Jylland i Give. Begge steder kan man året rundt opleve mere end 50 skulpturer i det offentlige rum, hvoraf langt de fleste er til salg.

Søren Schaarup / JF.