Hvem ka’? Unika

Af Henning Elving

”Kulturministeriet vil flytte den kolossale afstøbningssamling til Brede, hvor den vil samle støv i papkasser. I stedet burde man fremdrage nogle af de unikke skatte, samlingen rummer, der kunne trække såvel danske som internationale besøgende”.
Sådan skriver Mikael Wivel i en artikel i Weekendavisen 10. december,

Dansk Billedhuggersamfund har siden 2016 være medlem af Afstøbningssamlingens venner. Sammen med en lang række museer, kulturinstitutioner og kulturpersonligheder vil DBS imødegå og protestere mod ministeriets beslutning og planer.

Samlingen er nu igen på vej ud i glemslen som det skete forrige gang i 1966, da den blev sendt til en lade i Ledøje – midlertidigt under ombygning af Statens Museum for Kunst. Den kom aldrig tilbage! Dog var der i 1995 lysning. En restaurering og tilbageflytning blev besluttet. Samlingen fik hjemsted i Vestindisk pakhus. Så fulgte nedskæring på nedskæring. I 2002 blev samlingen ”næsten” lukket med kun en ugentlig åbningsdag. I 2016 en total lukning. Og nu en ministeriel beslutning om flytning til Brede og opbevaring i papkasser. Man kunne blot have fulgt Katrine Dirckinck-Holmfelds eksempel og smidt samlingen i havnen. Ministeriet er dog ”kultiveret” og vælger en upåagtet og langsom, men sikker død – i Brede.
Der er tale om flere end 2.000 gipsafstøbninger og om alt lige fra portræthoveder til rytterstatuer. Samlingen er da også en af de største og mest repræsentative i verden og har som sådan både historisk og kulturhistorisk betydning, idet man som besøgende kan fordybe i forskellige tidsaldres vekslende skulpturelle udtryk – og alt sammen i størrelsesforholdet én til én. Det er en unik samling, der kan måle sig med de største tilsvarende i verden.
Derfor protesterer vi mod ministeriets beslutning og planer.

Læs Mikael Wivels artikel og følg med i hvad der videre sker – se HER.

  • Se også Jan Zahles kronik i Politiken HER.
  • Gipsafstøbningssamlingens venner henvendelse til Kulturudvalget HER.

One Comment on “Hvem ka’? Unika

  1. Pingback: Red Afstøbningssamlingen | Dansk Billedhuggersamfund